Za co odpowiada kolagen?

Kolagen jest podstawowym i najważniejszym białkiem budulcowym ludzkiego organizmu. Wchodzi bowiem w skład niemal wszystkich tkanek ciała takich jak naczynia krwionośne, gałki oczne, skóra, kości, stawy, ścięgna czy narządy wewnętrzne. Utrzymuje wytrzymałość chrząstki stawowej oraz wpływa na nawilżenie i elastyczność cery. Jest jednocześnie niezwykle odporny na działanie czynników mechanicznych. Kolagen w organizmie produkowany jest naturalnie. Największa synteza ma miejsce w wieku dziecięcym, między innymi z tego względu dzieci mają jędrną i gładką skórę oraz nie skarżą się na ból stawów. Po osiągnięciu 25. roku życia naturalna synteza kolagenu zaczyna stopniowo maleć. Mając 50 lat jest już znikoma, natomiast po przekroczeniu 60. roku życia zostaje całkowicie zahamowana. Utratę kolagenu można na bieżąco uzupełniać za pomocą suplementów diety. Kolagen do picia wpływa równie korzystnie na wygląd zewnętrzny i funkcjonowanie ważnych narządów wewnętrznych. Picie kolagenu efekty przynosi jednak przy regularności, gdzie odpowiednia kuracja powinna trwać przynajmniej 3 miesiące.

Kolagen do picia – jaki wybrać?

Do wyboru mamy różne suplementy diety z kolagenem. Największą popularnością cieszy się jednak naturalny kolagen do picia w proszku do rozpuszczania w wodzie. Udowodniono, że jest on znacznie lepiej przyswajalny przez organizm niż tabletki czy kapsułki. Wybierając suplement kierujmy się przede wszystkim biodostępnością jego składników, ponieważ to od tego parametru zależą rezultaty kuracji. Ważne, aby produkt posiadał więcej niż 8000 mg hydrolizatu kolagenu w 10 g, ponieważ jest to minimalne dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu. Wśród składników suplementu powinny znajdować się związki aktywne wspomagające przyswajanie kolagenu w proszku, stymulujące jego naturalną produkcję oraz działające na podobnej zasadzie, a więc potęgujące jego działanie. Są to przede wszystkim:

  • witamina C;
  • witamina A;
  • cynk;
  • biotyna;
  • witamina E (znana jako witamina młodości).

Dodatkową zaletą będzie wydajność opakowania oraz komfort jego użycia. Wybierając naturalny kolagen do picia producent również stanowi ważną kwestię. Musi on gwarantować konsumentom pełne bezpieczeństwo suplementu oraz jego naturalne pochodzenie. Wysokiej jakości kolagen będzie nieco droższy od często spotykanych suplementów o małej biodostępności.

Naturalny kolagen do picia – dla kogo?

Kolagen do picia będzie idealnym suplementem przede wszystkim dla osób, które w związku ze swoim wiekiem nie są w stanie fizjologicznie wytworzyć odpowiednich ilości tego białka. Uznaje się, że suplementację warto rozpocząć już po ukończeniu 25. roku życia, bez względu na płeć. W tej grupie konsumentów kolagen do picia zadziała profilaktycznie – uchroni przed ścieraniem się chrząstki stawowej, opóźni powstawanie zmarszczek i poprawi ogólne funkcjonowanie wszystkich tkanek organizmu. Będzie również stymulować naturalną produkcję tego związku. Z kolei u osób w podeszłym wieku zapewni utrzymanie poziomu kolagenu i tym samym poprawi ogólny stan zdrowia. Kolagen do picia poleca się osobom aktywnym, regularnie trenującym czy pracującym fizycznie. Ich organizm poddawany jest większym obciążeniom, co przekłada się na zwiększanie ryzyka urazów i kontuzji mechanicznych. Zapotrzebowanie na kolagen znacznie wzrasta, a jego odpowiedni poziom w organizmie zapewni przyspieszanie procesów regeneracyjnych oraz wzmocnienie ścięgien i więzadeł.

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia i Medycyna Kosmetologiczna, 2/2012.
  3. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.

Produkty powiązane