Co zawierają algi w tabletkach?

Algi w tabletkach stanowią skoncentrowane źródło wszystkich składników, które zawierają będąc w formie naturalnej. Są to przede wszystkim duże ilości węglowodanów, białek, lipidów, składników mineralnych i witamin. Dokładny skład zależy od rodzaju algi – największą popularnością cieszą się Chlorella i Spirulina. Chlorella znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających i detoksykujących, a w jej składzie można wyróżnić:

  • błonnik pokarmowy;
  • chlorofil;
  • cynk;
  • fosfor;
  • biotynę;
  • witaminę A;
  • beta-karoten;
  • witaminę C;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminę E.

Posiada znacznie więcej składników, jednak to powyższe stanowią wizytówkę tej algi. Z kolei Spirulina znana jest ze swoich wysokich właściwości odżywczych. W składzie można więc wyróżnić przede wszystkim:

  • fikocyjaninę;
  • żelazo (w ilościach większych niż szpinak czy mięso);
  • pełnowartościowe białko;
  • NNKT;
  • błonnik pokarmowy;
  • witaminę A;
  • witaminę D;
  • wapń;
  • cynk;
  • potas.

Obie algi są źródłem niemal wszystkich witamin i minerałów, a także cennych węglowodanów złożonych, które są niezbędnym źródłem energii. Warto wspomnieć, że obie algi (oraz większość znanych na świecie rodzajów alg) są dobrym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których spożycie w dzisiejszych czasach jest tak małe.

Algi w tabletkach – właściwości

O właściwościach suplementów diety bazujących na algach można mówić w nieskończoność. Na początku przyjrzyjmy się Chlorelli. Oczyszcza ona organizm z toksyn, szkodliwych substancji, resztek pestycydów czy metali ciężkich. Działa na zasadzie chelatacji, czyli wiąże ze swoimi cząsteczkami szkodliwe związki, a następnie umożliwia ich sprawne wydalenie z organizmu. To najlepszy sposób na bezpieczną i zdrową detoksykację. Udowodniono również, że Chlorella skutecznie poprawia odporność organizmu poprzez stymulację produkcji krwinek białych (leukocytów). Odpowiadają one za walkę z patogenami, w tym groźnymi wirusami i bakteriami. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość błonnika reguluje procesy trawienne, pomaga pozbyć się zaparć i zatruć pokarmowych, a także chroni śluzówkę jelit.

Z kolei Spirulina przede wszystkim uzupełnia niedobory pokarmowe, także w przypadku związków na ogół znajdujących się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (choćby pełnowartościowe białko czy żelazo). Dlatego będzie idealnym suplementem diety dla osób przebywających na dietach wegańskich i wegetariańskich. Udowodniono korzystny wpływ Spiruliny na układ krwionośny – zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo działa silnie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu wolne rodniki tlenowe będące czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Podobnie jak Chlorella chroni przed nadwaga i otyłością, dodając energii do działania.

Algi w tabletkach czy algi w proszku?

Korzystne algi można spotkać w 2 formach – sproszkowanej i jako tabletki. Obie są równie skuteczne, ich stosowanie różni się praktycznie tylko wygodą. Algi w proszku posiadają specyficzny zapach i smak, dlatego mogą nie sprawdzić się w przypadku dzieci oraz wyjątkowo wybrednych osób. Można dodawać je jednak do wypieków, koktajlów, owsianek czy smoothies, wpływając na wartość odżywczą naszych potraw, a także do domowych kosmetyków. Z kolei algi w tabletkach są wygodne w użyciu – można zawsze mieć je przy sobie i spożyć gdy tylko mamy na to ochotę. Nie pozostawiają charakterystycznego posmaku w ustach, dlatego są cenione przez osoby żyjące w pośpiechu czy niemające czasu na gotowanie.

 

Bibliografia

  1. Pielesz A., Skład chemiczny algi brązowej, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
  2. Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A., Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farmakologia Polska, 7/2016.
  3. Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.

Produkty powiązane