Ta witryna korzysta z plików cookie w celu zwiększenia komfortu dla naszych użytkowników. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. close

Olej z Czarnego Kminku - czysty olej z rośliny Nigella Sativa

Czarny kminek, zwany też złotem faraonów jest substancją znaną już od tysiącleci ze swych leczniczych właściwości. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe, czarne nasiona owej rośliny.

Więcej szczegółów


98,80zł brutto

Stan: dostępny


Czarny kminek (czarnuszka – Nigella sativa) wywodzi się z Azji Mniejszej. Roślina ta uprawiana jest w Syrii, Iraku, Egipcie, Indiach, Turcji oraz niektórych krajach Europy Środkowej. Jednak najwyższej jakości olej uzyskiwany jest z roślin rosnących na południu Egiptu z uwagi na specyficzne warunki klimatyczne i glebowe. Rośliny maja wysokość ok. 40-50 cm, ich kwiaty są bladoniebieskie lub białe z zielonymi lub niebieskimi końcówkami, czarne nasiona zgromadzone są w mieszkach. Zbiorów dokonuje się przed wschodem słońca, uzyskane nasiona są rozcierane w żarnach, a następnie poddawane tłoczeniu na zimno. Tak uzyskany olej cechuje się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%).

Czarny kminek, zwany też złotem faraonów jest substancją znaną już od tysiącleci ze swych leczniczych właściwości. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe, czarne nasiona owej rośliny. Według podań, faraon Tutenhamon był tak zafascynowany czarnym kminkiem, że jego słudzy musieli stale nosić przy sobie butelkę cennego olejku. Po śmierci faraona amfora z olejem z czarnego kminku została złożona wraz z nim do grobu. Podobno Kleopatra i Nefretete, oprócz kąpieli w mleku, aksamitnie miękką i piękną skórę zawdzięczały właśnie czarnemu kminkowi.

We wczesnym Średniowieczu czarny kminek uprawiano w Europie Środkowej, traktując go jako przyprawę oraz środek leczniczy w medycynie ludowej. Po kilkuset latach zapomnienia czarny kminek powrócił w ostatnich latach do łask.

Co takiego cennego jest w tym oleju? I jak możemy dzisiaj korzystać z owego złota faraonów?

Głównym składnikiem oleju są wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe. Słowo „niezbędne” oznacza tutaj nieodzowne do życia dla nas ludzi. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych prostaglandyn. Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu (są niezbędne m.in. w utrzymaniu równowagi systemu hormonalnego, nerwowego i odpornościowego). Co ważne, jeden gram oleju z czarnuszki pokrywa całodzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których, co trzeba zaznaczyć, sami nie potrafimy produkować. Kwasy te, oprócz udziału w produkcji prostaglandyn są regulatorem powstawania i wzrostu komórek. Jeśli uświadomimy sobie, że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600 miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie znaczenie dla naszego organizmu mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi prostaglandyny. Tak więc przykładowo, wspomagają one – poprzez „sterowanie” nieustannego obumierania i tworzenia na nowo komórek – powstawanie co pięć dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek wątroby, a co miesiąc skóry.

Co więcej, niezbędne kwasy tłuszczowe wydatnie wspomagają hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej (alergie, świerzbiączka, astma), chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspomagają regenerację organów, gojenie ran i tworzenie ścian naczyń krwionośnych. Pełnią istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej, w tym regulacji poziomu cholesterolu. Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w Oleju z czarnego kminku znajdują się również olejki eteryczne. Głównie są to: monoterpenole, goryczki i cyneol. Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi. W wielu krajach świata olej, jako suplement, stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych.

Najwyższa jakość
Nasz czarny kminek zbierany jest rano przed wschodem słońca, aby uniknąć wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy. Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że nasz olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – aż do 84%!

W każdej kapsułce znajdą Państwo wyłącznie 500 mg oryginalnego, czystego egipskiego oleju z czarnego kminku - z pierwszego tłoczenia na zimno!

W celu zapobiegnięcia odbijaniu się kapsułki należy łykać w trakcie posiłku!

Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie oleju z czarnego kminku w połączeniu ze spiruliną, która zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, mikroelementów i witamin.

Dawkowanie:
2 kapsułki dziennie.

Od Komentarz
2011-12-06 julita .... nareszcie znalazlam oryginalny olej z czarnego kminku. niestety wielkorotnie kupywalam podrobe. Od teraz bede stala klienta sklepu. Dziekuje bardzo. Pozdrawiam

Tylko zarejestrowany użytkownik może opublikować nowy komentarz.

Newsletter

Aby zapisać się na newsletter "Zdrowie na maila", prosze uzupełnić poniższe pola i kliknąć "Subskrybuj".
* Imię:
* E-mail:


 

Koszyk  

jest pusty